Η Ιστορία μας

Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1952 από μια μικρή ομάδα πρωτοπόρων γαστρεντερολόγων των Αθηνών.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Γεωργίου Βουλπιώτη στον οποίο ανήκει και η ιδέα για την ίδρυση της Εταιρείας. Μεταξύ των Ιδρυτικών μελών περιλαμβάνονταν χειρουργοί, ακτινολόγοι και εργαστηριακοί ιατροί, ιστορικό στοιχείο που δείχνει ότι εξαρχής η άσκηση της Γαστρεντερολογίας στη χώρα μας στηρίχθηκε στην αντίληψη της δημιουργικής συνεργασίας με κλινικούς ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που είχαν ενεργό ενδιαφέρον και ενασχόληση με τις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα και του ήπατος.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν η Εταιρεία μας ενισχύθηκε σημαντικά από τη δημιουργική παρουσία εξαιρετικών κλινικών δασκάλων που εκπαίδευσαν και ενέπνευσαν γενεές νεοτέρων γαστρεντερολόγων με αποτέλεσμα την καθιέρωση της ειδικότητας σε επίπεδο εξαιρετικής ποιότητας. Τα πρώτα δειλά βήματα της ενδοσκοπικής προσέγγισης του γαστρεντερικού σωλήνα ακολούθησε η ραγδαία βελτίωση των ενδοσκοπικών πρακτικών που στις μέρες μας έφθασε να αντικαταστήσει πολλές από τις κλασικές «χειρουργικές» παρεμβάσεις, καθιστώντας τον ρόλο του γαστρεντερολόγου καθοριστικό στην αντιμετώπιση των ασθενών με οξείες και χρόνιες παθήσεις του πεπτικού. Παράλληλα οι εξελίξεις στον τομέα της Ηπατολογίας διεύρυναν τους ορίζοντες της ειδικότητάς μας που πλέον καλείται να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει την πλειονότητα των ασθενών της γενικής Παθολογίας.

Σε όλες αυτές τις εξελίξεις ο ρόλος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας ήταν πρωταρχικός, καθώς με τις επιστημονικές της εκδηλώσεις, τη χορήγηση υποτροφιών και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, συνέβαλε στη βελτίωση του επιπέδου των Ελλήνων γαστρεντερολόγων, προσφέροντας έτσι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, τη βελτίωση του επιπέδου των ιατρικών υπηρεσιών προς τους πάσχοντες από νοσήματα του γαστρεντερικού σωλήνα και του ήπατος. Η εξαιρετικώς ταχεία εξέλιξη των γνώσεων και η ευρεία διάχυση ταυτοχρόνως σε πολλούς τομείς, αναπόφευκτα οδήγησε στην ίδρυση άλλων όμορων φορέων με συναφείς επιστημονικές δραστηριότητες στον χώρο της Γαστρεντερολογίας. Όμως, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας αλλάζουν ραγδαία κατά την τελευταία 3ετία, οι προκλήσεις των καιρών επιβάλλουν την επανασυσπείρωση όλου του επιστημονικού δυναμικού του τόπου μας γύρω από ισχυρούς, πρωτοπόρους φορείς όπως είναι η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία.

Είμαστε περήφανοι για τη διαδρομή της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και τη συμβολή της στις επιστημονικές εξελίξεις επτά δεκαετιών στον τόπο μας και καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν ενεργώς στη συνέχιση του έργου που ξεκίνησε η ομάδα των οραματιστών γαστρεντερολόγων του 1952.

0
Εγγεγραμένα Μέλη
0
Επιστημονικά Τμήματα
0
Συνέδρια
Loading...
Διοικητικό Συμβούλιο
Κωνσταντίνα Παρασκευά Πρόεδρος
Ιωάννης Παπανικολάου Α’ Αντιπρόεδρος
Αγγελική Χρηστίδου Β’ Αντιπρόεδρος
Νάγια Μπομπότση Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Τζιάτζιος Ειδικός Γραμματέας
Αθανάσιος Σιούλας Ταμίας
Χρυσόστομος Καλαντζής
Ιωάννης Κατσογριδάκης
Ηλίας Ξηρουχάκης
Μέλη