Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, το «Σχολείο Ενδοσκόπησης» μπόρεσε να ολοκληρώσει τους κύκλους των μαθημάτων του, για τρεις εκπαιδευτικές περιόδους από την έναρξη της λειτουργίας του. Με τις όποιες τροποποιήσεις και δυσκολίες λόγω της φύσης των μαθημάτων που εξ ανάγκης πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, η συνολική εικόνα και οι εντυπώσεις τόσο από τους εκπαιδευόμενους όσο και από τους εκπαιδευτές ήταν πολύ καλές.

Επιπλέον τα 2 πρώτα έτη έγιναν μαθήματα πρακτικής εξάσκησης σε διάφορες τεχνικές (Hands on). Τη χρονιά που πέρασε, με τη βοήθεια του ΔΣ της ΕΓΕ και μέσω διαφόρων συνεργασιών και προσφορών, κατέστη εφικτό να γίνουν αφ’ ενός μαθήματα πρακτικής εξάσκησης σε πιο προηγμένα ex-vivo μοντέλα και μοντέλα προσομοίωσης αλλά επί πλέον να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές του Ενδοσκοπικού Σχολείου όλων των προηγουμένων ετών να πραγματοποιήσουν με πολύ χαμηλές εγγραφές (κάτω του κόστους) προηγμένες τεχνικές σε αναισθητοποιημένα ζώα.

Η εκπαιδευτική περίοδος 2022-2023 εξακολουθεί να έχει κάποιες αβεβαιότητες. Παραμένει όμως η βεβαιότητα ότι και φέτος θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το Σχολείο να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, παρέχοντας υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης χάριν των εκπαιδευτών που αφιλοκερδώς έδωσαν και δίδουν τον καλύτερο τους εαυτό για αυτόν τον σκοπό. Οι βασικές αρχές λειτουργίας του παραμένουν οι ίδιες και αναλύονται στις παραγράφους που ακολουθούν. Προφανώς, αναλόγως τον συνθηκών, είναι πολύ πιθανόν να χρειασθούν τροποποιήσεις.

Το «Σχολείο Ενδοσκόπησης» ξεκίνησε με το να απευθύνεται κυρίως σε ειδικευόμενους που έχουν προχωρήσει στην εκπαίδευσή τους στη Γαστρεντερολογία. Αναλόγως των δυνατοτήτων και με στόχο να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης προστέθηκαν στους εκπαιδευόμενους νέοι αλλά και λιγότερο νέοι Γαστρεντερολόγοι που ήθελαν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην ενδοσκόπηση. Το ίδιο θα γίνει και αυτή τη χρονιά αναλόγως του αριθμού των αιτήσεων και των δυνατοτήτων του Σχολείου.

Το «Σχολείο Ενδοσκόπησης» θα περιλαμβάνει 5 ολοήμερα θεωρητικά μαθήματα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν είτε στα γραφεία της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας είτε διαδικτυακά (5 Σάββατα που θα προσδιορισθούν τις επόμενες εβδομάδες αναλόγως της πορείας του COVID-19). Θα καλύπτουν όλα τα μείζονα θέματα διαγνωστικής και επεμβατικής Ενδοσκόπησης (Γενικές αρχές, Ανώτερο, Κατώτερο πεπτικό, Πάγκρεας - Χοληφόρα, εισαγωγή στην Υ/ΧΕνδοσκόπηση).

Επιπλέον, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να υπάρξουν όπως και τα προηγούμενα έτη, μαθήματα πρακτικής εξάσκησης πιθανότατα σε προηγμένα μοντέλα προσομοίωσης αλλά και ζωικά μοντέλα.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα χορηγηθεί δίπλωμα που θα πιστοποιεί την παρακολούθηση.

Οι αιτήσεις για την παρακολούθηση των μαθημάτων (μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο από εδώ) θα απευθύνονται μέχρι την Κυριακή 23/10/2022 στην κα Κων/να Ντζόγια στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: endoscopyschool@hsg.gr

Για περισσότερες πληροφορίες, στo τηλέφωνo: 2106727533.

Ευελπιστούμε ότι παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες το «Σχολείο ενδοσκόπησης» που ήλθε για να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην εκπαίδευση της Γαστρεντερολογίας θα επιτελέσει τους σκοπούς της ίδρυσής του και φέτος και ότι θα καταστεί ένας θεσμός που θα επαναλαμβάνεται και θα βελτιώνεται κάθε χρόνο.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι όλη τη Γαστρεντερολογική Κοινότητα θα συνεχίσει να το αγκαλιάζει με αγάπη και ενθουσιασμό.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Περικλής Τάσιος

Πρόεδρος Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας

Σπύρος Μιχόπουλος

Πρόεδρος Οργ. Επιτροπής Σχολείου Ενδοσκόπησης