της Έλενας Μανθοπούλου

Member of HSG, UEG Young Talent Group and UEG Equality & Diversity Group

Σήμερα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η πρώτη εκδήλωση της «Ημέρας της Γυναίκας» ήταν το 1909 και ξεκίνησε από εργατικά κινήματα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Αργότερα αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1977. Η παγκόσμια μέρα της γυναίκας υιοθετήθηκε για την προώθηση της ισότητας στον εργασιακό χώρο και τη μείωση των διακρίσεων όσον αφορά τις γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους, το χάσμα στις αμοιβές των φύλων και τη βία κατά των γυναικών. Αναφορικά με τον ιατρικό κλάδο παραδοσιακά οι γυναίκες μπορούσαν να εργάζονται μόνο ως μαίες και θεωρούνταν «πολύ ευαίσθητες» για να ασκήσουν άλλες πτυχές της ιατρικής. Αυτή η ιδεολογία αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά στη βικτωριανή εποχή. Η Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ ήταν πρωτοπόρος στην ιατρική καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που της επετράπη να παρακολουθήσει ιατρική σχολή το 1847, μετά από πολλαπλές απορρίψεις με μία πρόταση ότι έπρεπε να μεταμφιεστεί σε ανδρικά ρούχα για να γίνει αποδεκτή. Η δράση της δημιούργησε ένα κίνημα μετά το οποίο πολλές γυναίκες ακολούθησαν τα όνειρά τους να γίνουν γιατροί.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των υποτρόφων γαστρεντερολογίας. Έχει παρατηρηθεί από διάφορες επιστημονικές μελέτες ότι τα προγράμματα γαστρεντερολογίας με γυναίκες σε θέση διευθύντριας προσελκύουν περισσότερες γυναίκες ασκούμενες και επίσης παρέχουν μια καλή ευκαιρία για καθοδήγηση του ίδιου φύλου. Περισσότερο από τα δύο τρίτα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο είναι γυναίκες, ωστόσο μόνο το ένα τρίτο είναι σε ανώτερες ηγετικές θέσεις. Η ισότητα στην ηγεσία θα οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στις αποφάσεις σχετικά με την κατανομή πόρων για την εκπαίδευση καθώς και τα ερευνητικά έργα. Σε ό,τι αφορά την προαγωγή των γυναικών στην τάξη των καθηγητών πλήρους απασχόλησης, υπάρχει συχνά μια διάκριση παρόλο που είχαν ίσα ερευνητικά άρθρα και εργάστηκαν τα ίδια χρόνια σε σύγκριση με τους άνδρες ομολόγους τους.

Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών “Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα». - Φανταστείτε έναν κόσμο όπου υπάρχει πλήρης ισότητα μεταξύ των φύλων. Ο θεμελιώδης τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επιτύχουμε έναν ίσο κόσμο είναι να σπάσουμε την προκατάληψη και να εξαλείψουμε τους νόμους που εισάγουν διακρίσεις. Το κλείσιμο του χάσματος των φύλων στην ιατρική παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση στην έρευνα, τις κλινικές δοκιμές και την υγειονομική περίθαλψη θα είναι επωφελές για την κοινωνία στο σύνολό της. Μέσω της αφοσίωσης και της επιμέλειάς μας, μπορούμε να επιμείνουμε προς τον τελικό μας στόχο για έναν ίσο κόσμο που θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει μια από τις μεγαλύτερες νίκες της γενιάς μας.